55

Ringrijderij Vereniging "Ons Genoegen" Wemeldinge

U bevindt zich hier:Fotoarchief»1 juli 2017 Wemeldinge
zaterdag, 19 mei 2007 00:00

Het ringrijden is traditie, sfeer én competitie

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Bron: PZC
YERSEKE - Een essentieel verschil. De korte lans waar ringrijderijvereniging Ons Genoegen uit Wemeldinge mee rijdt en de lange lans, waarmee de meeste andere verenigingen rijden. "Een kleine beweging met de korte lans en je steekt al mis", vertelt Rinus Mol, bestuurslid van Ons Genoegen.
De Wemeldingse ringrijdersvereniging is opgericht in 1919. Ze rijden niet onder de vlag van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging (ZRV). Ons Genoegen is eigen baas en wil dat ook blijven. "Met de Kapelse afdeling van de ZRV werken we wel samen", legt Rinus uit. "Bij onze vereniging gaat het er wat losser aan toe. De wedstrijdregels hanteren we minder strak. Het gaat vooral om de sfeer en de gezelligheid."

De club kampt met een teruglopend ledenaantal. Ze telt nu 52 leden. Daarvan zijn er ongeveer twintig die wedstrijden rijden en actief zijn. Rinus: "Mensen blijven vrijwel altijd lid voor de rest van hun leven. Oudere leden komen soms nog wel naar vergaderingen, maar rijden geen wedstrijden meer."

Eén van de actieve leden is Christa van Boven. Al op haar dertiende verzorgde ze een trekpaard en ging ze wel eens mee naar ringrijwedstrijden. Nu heeft ze zelf een Nederlands trekpaard. In de tuin van haar schoonouders is een ringrijbaan aangelegd. "Om dicht bij huis te oefenen. Mijn paard wordt een dagje ouder en dan hoef ik niet vanuit Yerseke te paard naar de oefenbaan in Kapelle te rijden."

Christa vindt het jammer dat het aantal actieve leden terugloopt. "Mensen hebben het tegenwoordig druk met van alles. Er is een gebrek aan motivatie om een actieve rol te spelen binnen de vereniging. We zoeken mensen die een beetje fanatiek zijn."

Bij demonstraties en wedstrijden komt steevast veel publiek opdagen. Christa: "Mensen vinden het machtig mooi, als die zware benen van de trekpaarden in beweging komen." Eveline Vos, bestuurslid van Ons Genoegen, vult aan: "Mensen komen voor de sfeer, traditie en voor de competitie. Wat we daarna graag willen horen, is: ik probeer het eens, ik rijd een oefenwedstrijd mee."

Dat het ledenaantal terugloopt, komt vooral door de relatieve onbekendheid van Ons Genoegen. "De mensen weten ons niet goed te vinden", zegt Rinus. Vanaf het zestiende levensjaar is iedereen welkom bij de vereniging. "Vroeger werden alleen leden uit Wemeldinge toegelaten, tegenwoordig komen ze overal vandaan."

Moet je goed kunnen paardrijden om mee te doen? Christa: "Als je zelfverzekerd bent en op een paard kunt blijven zitten, lukt het wel. Trekpaarden zijn koudbloedig. Schrikken doen ze niet snel. Bij wedstrijden slapen ze vaak tot ze weer moeten rijden." De ringrijders rijden zonder zadel. Maar dat maakt niets uit. Christa: "De rug van een trekpaard is net een stoel, daar val je niet zomaar vanaf."

Gelezen 8161 keer Laatst aangepast op vrijdag, 14 oktober 2016 11:20
Meer in deze categorie: Feestje bij ringrijderij »

facebook

Website: JS Webdesign